Hannun terveiset Teneriffalta

11.4.2016


Moi Tarmolaiset!

Kevät on jo pitkällä ja on aika vähän päivittää talven kuulumisia ja loppukevään suunnitelmia. Olen leireillyt pitkään tänä talvena Teneriffalla samoissa maisemissa kuin tuolloin 2009-2011, jolloin meillä oli pikaviestimaajoukkueen kanssa projekti tavoitteena menestys EM-kotikisoissa 2012. Valitettavasti tuolloin projektin hyvän alun jälkeen EM-kisat jäivät itseltäni tuolloin väliin. Nyt neljä vuotta myöhemmin on kesän kirkkaimpana henkilökohtaisena tavoitteena juosta EM-kisoissa 100 metrin kilpailussa sekä pikaviestissä.

Tuon aiemman projektin perusteella olen ottanut tämän talven tukikohdakseni Teneriffan. Tutut erinomaiset harjoitus- ja keliolosuhteet takaavat ovat taanneet koko talveksi minulle erinomaisen lähtökohdan harjoittelulle. Olosuhteet antavat perustan ammattimaiselle harjoittelulle, mutta eivät kuitenkaan aina ole ainoa ratkaiseva tekijä, kun puhutaan onnistuneesta harjoituskaudesta. 

 

Oma harjoituskauteni on mennyt hyvin vaihtelevissa tunnelmissa. Harvoin kenenkään urheilijan kausi menee täysin suunnitelmien mukaan.Syksyn harjoittelu meni erinomaisesta ja tein ehjimmän peruskuntokauden moneen vuoteen. Kunnon perusharjoittelu on ollut tarpeen, jotta talvella on ollut mahdollista harjoitella kovaa. Syksyn pohjat näkyvät tällä hetkellä hyvässä palautumiskyvyssä. Syksyn hyvän peruskuntokauden draivi ei kuitenkaan ole jatkunut koko talvea. Pienet asiat ratkaisevat ja pieneltä tuntunut onnettomuus punttisalilla aiheutti minulle pitkän juoksutauon vuodenvaihteessa. Juoksutauon vuoksi en lähtenyt viivalle hallikauden aikana lainkaan vaan panostin perusharjoitteluun.

 

Pienistä vaivoista huolimatta urheilijana pystyy kehittämään erilaisia ominaisuuksia, vaikka suunniteltuja harjoituksia ei voisikaan tehdä.Helmikuusta alkaen olen pystynyt toteuttamaan normaalia harjoitusohjelmaa ja harjoitukset ovat sujuneet tavoitteiden mukaan. Vaivojen vuoksi juokseminen oli vielä tammikuussa hyvin vähäistä, mutta nyt olen päässyt nauttimaan radalla juoksemisesta. Maaliskuun harjoittelu on koostunut pääosin nopeus- ja tehointervalliharjoittelusta, punttisalilla vietetty aika on vähentynyt tammikuuhun nähden ja voimaharjoittelu on siirtynyt lähemmäksi lajia. Puhtaat nopeusharjoitukset ovat minulla yleensä 60-80 metrisiä juoksuja ja tehointervalli-/nopeuskestävyysharjoitukset vastaavasti 120-150 metrisiä. Punttisalitreeneissä teen suureksi osaksi tempausta, rinnallevetoa sekä erilaisia nopeusvoimaliikkeitä pakaralle ja takareisille. 

 

Talvella hankittua maksimivoimaa yritetään jalostaa nopeusvoimaksi lajivoimaharjoittelulla, joka on minulla hyppääjätaustasta johtuen pääosin loikka-/kinkkaharjoittelua. Tehot harjoittelussa nousevat koko ajan, kun lähestytään kesän kilpailukautta. Samalla tietysti tehollisten harjoitusten määrää on pakko vähentää, jotta tehollisista harjoituksista saa parhaan hyödyn irti.

 

Leireilen vielä muutaman viikon Teneriffalla ja sen jälkeen lähden loppukevääksi Clermontiin, Floridaan pikaviestimaajoukkueen mukana. Clermontin leirin loppupuolella aion myös aloittaa kilpailukauteni, jos kaikki menee tästä eteenpäin suunnitelmien mukaan. Tänä kesänä EM-kilpailut ovat jo heinäkuun alkupuolella ja tulosrajoja täytyy tehdä jo aikaisin kesällä. Viime kesänä aloitin kilpailukauden juhannuksena keskenkuntoisena. Tänä kesänä tavoitteena olisi olla juhannuksena jo erinomaisessa kunnossa ja kilpailuja useita takana. 

 

Tsemppiä tarmolaisille kevään treeneihin ja hyvällä iskulla kesään!

Hannu