Mestarien hölkkä

Tarmon veteraanijaoston perustaja ja ensimmäinen puheenjohtaja (1991-94) Matti Tyry mittasi ja testasi suunnittelemansa Mestarien hölkän reitin 1994 juosten sen yksin. Hän luki sen Mestarien hölkän perustamisvuodeksi. Vuoden mietintätauon jälkeen vuodesta 1996 se on jatkunut vuotuisena tapahtumana.

Hölkkä on kestävyysjuoksijoitten vuoden päätöstapahtuma  kilpailukauden jälkeen. Kaikki kutsutut ovat vähintäin Suomen mestareita. Mukaan on kutsuttu tarmolaisten lisäksi mestareita myös muista seuroista. Reitti on 26 km. Lähtö oli Matti Tyryn Pullolan maatilalla Miemalassa ja kulki Turengin, Harvialan, Vanajan kirkon, 10-tien ja 130-tien kevyen väylän kautta Pullolan tilalle. Tyry nimitti reitin kulttuurireitiksi sen varrelle osuvien historiallisten muinaislinnojen ja muiden kulttuurikohteitten vuoksi: Palvaanlinna, Suomen itsenäisyyden 50-vuotiskuusikko, Kiianlinna, Kalpalinna, Mantereenlinna, Vanajan kirkko, näkymä Hakovuoreen, Anna Eklundin taiteilijakoti.

Hölkkä juostaan vauhtiryhmittäin itselle sopivalla vauhdilla. Ei ajanottoa eikä sijoituksia. Mukana kulkee pari huoltoautoa matkaa turvaamassa. Saunominen Pullolan pihasaunassa ja kahvitus tuvassa kuuluivat Matti Tyryn suunnittelemaan pitkän lenkin päivään.

Osallistujilla kiertää Kultakeskuksen pronssinen lautanen, mihin kaiverretaan mukana olleitten mestareitten nimet ja osallistumisvuodet. Nimiä on nyt (2014) 28.  Juoksijoitten määrä pyritään pitämään vuosittain kotiolojen kokoisena alle kahdenkymmenen. Matti Tyry suunnitteli tapahtuman jatkuvan vuoteen 2025, jolloin hänen syntymästään on 100 vuotta.

Matti Tyryn kuolinvuonna 2005 juoksun lähtö/maali siirrettiin reitillä Vanajan kirkolle ja saunominen/kahvitus silloisen puheenjohtajan Tuula Tammiston kotiin.

Tuula Tammiston ohjeet hölkkääjille
2015
2017